Évi több tízezer forintot spórolhatnánk az élelmiszerpazarlás csökkentésével és még a klíma is jól járna

Az Európai Unióban 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba 2020-ban, aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Magyarországon évente fejenként kb. 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásokban, amiből 25 kg elkerülhető lenne, és ami kb. 35 ezer forint megtakarítást jelentene fejenként – írja a Másfélfok szerzője.

Legmostohábban az ételmaradékokkal, a zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint a pékáruval bánunk. Ha kevesebb élelmiszert pazarolnánk, azzal az élelmiszerárakat is csökkenthetnénk, nem beszélve az üvegházgáz kibocsátásról. Egy modellszimuláció szerint, ha 2030-ra 41%-kal csökkentené az EU az élelmiszerpazarlást, az üvegházgáz-kibocsátás akár 108 millió tonnával lehetne kevesebb. Több megoldás is létezik a problémára, ilyen például a tudatos vásárlás és tervezés, vagy a felesleg jótékony célokra fordítása. Az eddigi példák azt mutatják, hogy az élelmiszerhulladék csökkentése egy elérhető cél: nem kell lemondanunk semmiről, csupán egy kicsit több odafigyelésre van szükség.

2020-ban az EU-ban kb. 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba (ez fejenként 131 kg-ot jelent), aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Ezt követi a feldolgozóipar (20%), a termelési szektor (10%), az éttermek és élelmiszer-szolgáltatók (9%), valamint az egyéb élelmiszer-elosztás (7%).

Becslések szerint az EU fogyasztói számára elérhető élelmiszer 10%-a veszendőbe megy, ugyanakkor, 32,6 millió ember csak minden második nap engedhet meg magának minőségi ételt.

legnagyobb mértékű pazarlás az EU-ban a gyümölcsök és zöldségek esetén adódott (rendre 27% és 20%), amit a gabona (13%), a hús (10%) és a burgonya (10%) követ. A tagországokat külön tekintve Németország, Franciaország és Olaszország járul hozzá legnagyobb mértékben az élelmiszerhulladék létrejöttéhez, de egy főre lebontva az értékeket már más a kép. A németek és a franciák így az EU-átlag alatt maradnak (amiként Magyarország is), míg például Ciprus, Portugália, Belgium és Dánia meghaladja azt. 

Magyarországon évente kb. 635 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva kb. 65 kg-ot jelent – ennek a mennyiségnek nagyjából a fele volt tényleges pazarlás. 2021-es adatok alapján ebből 25 kg elkerülhető lenne, ami kb. 35 ezer Ft megtakarítást is hozna fejenként.


Szerző: Másfélfok.hu

FRISS HÍREK

ROVATOK

AKTUÁLIS LAPSZÁM

2025. augusztus-szeptember

2025. október

A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

KAPCSOLAT

Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

Postacím:
1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

Elérhetőség:
Email: [email protected] | [email protected]
Tel: 00361 422 1428

Médiaajánlat | Online hirdetések

Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

AKTUÁLIS LAPAJÁNLÓ

Olvasson bele aktuális lapunkba.

2025. október2025. augusztus
Iratkozzon fel hírlevelünkre!