A szódavíz valódi Hungarikum, alig több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer" névjegyet is viseli. Pár évtizedre háttérbe szorult a fogyasztása - különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével - és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon. Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének, a környezettudatos szemléletváltásnak és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás.
190 éve iszunk szódát
Már több mint 190 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az olcsó, nagyüzemi szódavíz előállításra is alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése, a környezetvédelem előtérbe kerülése és a modern készülékek piacra dobása azonban újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást.
Hungarikum a konyhából
Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is - hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
Szódafogyasztással a környezet védelméért
Naponta több mint egymilliárd italos palackot használ az emberiség, melyeknek nagy része a szelektív hulladékgyűjtés terjedése és az újrahasznosítás ellenére még mindig a hulladéklerakókban, parkokban, óceánokban végzi. A SodaStream a kezdetek óta elkötelezett az iránt, hogy csökkentse a világ PET palack termelését - mindezt úgy, hogy a szénsavas italok kedvelőinek ne kelljen lemondaniuk a szénsavas vízről és üdítőkről.Amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük a szénsavasított csapvíz ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. Egy 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak.
Forrás: SodaStream | Kép: SodsStream
190 éve iszunk szódát
Már több mint 190 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az olcsó, nagyüzemi szódavíz előállításra is alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése, a környezetvédelem előtérbe kerülése és a modern készülékek piacra dobása azonban újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást.
Hungarikum a konyhából
Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is - hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
Szódafogyasztással a környezet védelméért
Naponta több mint egymilliárd italos palackot használ az emberiség, melyeknek nagy része a szelektív hulladékgyűjtés terjedése és az újrahasznosítás ellenére még mindig a hulladéklerakókban, parkokban, óceánokban végzi. A SodaStream a kezdetek óta elkötelezett az iránt, hogy csökkentse a világ PET palack termelését - mindezt úgy, hogy a szénsavas italok kedvelőinek ne kelljen lemondaniuk a szénsavas vízről és üdítőkről.Amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük a szénsavasított csapvíz ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. Egy 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak.