Többen lettek vegetáriánusok, hogy így enyhítsék fogyasztásuk környezeti terhelését, mint amennyien hajlandók voltak lemondani arról, hogy saját személygépkocsival közlekedjenek – derült ki egy angliai vizsgálatból.
Kutatók az Egyesült Királyságban nézték meg, hányan hagytak fel a húsevéssel ökológiai okokból, vagyis azzal a tudatos szándékkal, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, tudván, hogy az állattenyésztésnek óriási a karbonvonzata. A szarvasmarhák nagy mennyiségű ürüléket produkálnak, és kérődznek is. Mindez metánkibocsátást jelent, takarmányuk termesztése, a húsipari gyártás, a szállítás mind erősen szennyező tevékenységek. A hús előállítása a teljes üvegházgáz-kibocsátás 20 százalékáért felel. Szakértők szerint, ha mindenki vegán étrendre váltana, azzal a felére lehetne csökkenteni az élelmiszer-előállítással kapcsolatos emissziót.
A szigetországban a lakosság 7 százaléka tartja magát vegánnak – vagyis a tejtermékektől is tartózkodik –, 14 százalék pedig vegetáriánus környezetvédelmi megfontolásokból. Azonban azok száma, akik hibridautókat szereztek be, hogy így csökkentsék ökológiai lábnyomukat mindössze 800 ezer, vagyis a népesség 4 százalékát teszik ki, és 2 százalék az elektromos autókkal közlekedők aránya. Az autóvezető polgárok 16 százaléka véli úgy, hogy két éven belül áttér valamilyen „zöldebb” autóra. Ha ez megtörténik, akkor a „zöld” autók száma 8 millióra nőhet Angliában. Tíz éven belül ezek adhatják az új járművásárlások nagy részét.
Ha a briteknek választaniuk kellene, hogy vegetáriánussá válnak, vagy megválnának autójuktól, a hús nélküli étrend győzne. Kicsit kevesebb, mint 18 százalék válaszolta azt, hogy lemondana az autójáról, és tömegközlekedésre váltana, míg 47 százalék módosítaná inkább az étrendjét, csak hogy továbbra is élvezhesse a saját autóval való közlekedés kényelmét.