Kategória: Innováció

A jövő csomagolásai: ötletek és megoldások a Hungaropack Studentről

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség 2009 óta ad lehetőséget a felsőfokú tanulmányaik között csomagolástechnológiát is tanuló egyetemisták friss terveinek bemutatására. A Hungaropack Student csomagolási verseny 2025-ös díjazottjai közül a ZIP kereste meg a körforgásos gazdaság szempontjait szerintünk leginkább előtérben tartó projektek ötletgazdáit – akik emellett a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság fontosságáról is meséltek. […]
Tovább...

Fenntartható építőanyagok kritériumai az épület életciklusában, I. rész

A fenntartható építés során ma már elengedhetetlen feladat (és egyúttal kihívás is) az épület teljes életciklusának ismerete. A fenntarthatóság mérése az építőipar számára is olyan kiemelt területet jelent, mint valamennyi ipari szektor számára. Már az építőanyagok megfelelő kiválasztása nagymértékben meghatározza az épületek fenntarthatóságát, beleértve azok energiafogyasztását és a fellépő környezeti hatásokat. Vagyis, az építőanyagok energiahatékonyságának és […]
Tovább...

Fenntartható építőanyagok kritériumai az épület életciklusában, II. rész – Épületek életciklus-értékelésének javítása integrált megközelítésekkel

Az életciklus-értékelés az épület teljes életciklusának figyelembe vétele által segít megalapozott döntéseket hozni az anyag- és energiaforrások optimalizálásával, a környezeti hatások csökkentésével és egy fenntarthatóbb épített környezet kialakításával. Az épületek életciklus-értékelésével kapcsolatos tanulmányok áttekintése alapján ez az összefoglaló cikk olyan módszereket ismertet, amelyek célja az építési adatok minőségének javítása, illetve a környezeti, társadalmi és gazdasági […]
Tovább...

Életciklus-gondolkodás a hulladék újraértékeléséhez: perspektíva a finomtelepülési hulladékfrakcióra

Jelenleg a hulladékgazdálkodás egyik legjelentősebb kihívása a keletkező települési szilárd hulladék folyamatosan növekvő mennyisége, amely mennyiség 2050-re várhatóan 3.4 milliárd tonnára nő.    A települési szilárd hulladék finom része (<10 mm) szennyezi a nyersanyagfrakciókat, ami elsősorban ásványi frakciónak és hamunak minősül. Számos biológiailag lebomló frakciót és egyéb szennyeződést, például műanyagot, papírt és fémeket tartalmaz. Összetétele […]
Tovább...

A fiatalok megoldásai a jelen környezeti és energiaproblémáira adnak választ – ilyen volt 2024 első Innovation Challenge-je

Nagy előzetes jelentkezés, majd elképesztően ötletes, innovatív energiaügyi, hulladékgazdálkodási és más, a környezet védelmével, jobbá tételével kapcsolatos projektek alakultak ki és születtek meg az idei Innovation Challenge-n. Az Unicredit Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország (JAM) közös programjában a középiskolásoknak társadalmilag felelős vállalkozásokkal kellett kiállniuk. A ZIP a legjobbak közül keresett meg néhány versenyzőt.  Az […]
Tovább...

A hulladékot minimalizálja, használat után pedig lebomlik a magyar dizájner cipője

Kaviczki Vanda már gyerekkorában cipőtervezőnek készült, a MOME-n először mégis textiltervezőként diplomázott 2019-ben, noha közben igazi műhelygyakorlaton leste el a lábbelik készítésének fortélyait a martfűi cipőgyár szakiskolai képzésén. Hamar kitűnt, hogy szereti az egyedi és előre mutató dolgokat, de így is meglepetést okozott a szakmán belül, amikor a fiatal tervező előrukkolt a responSOLE_project első darabjaival. […]
Tovább...

Tányér micéliumból és kenderből

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait. A régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem […]
Tovább...

A húsmentes ételek valóban fenntarthatóbbak? – Vegetáriánus és hústartalmú ételek fenntarthatóságának értékelése, különös tekintettel az élelmiszer-pazarlásra (I. rész.)

Napjainkban az egészségesebb étkezést előtérbe helyező trendek hatására megváltoztak a fogyasztói igények, ami által a fenntartható fogyasztás fontosabb szerepet kap. A fenntartható termelés és fogyasztás a körforgásos és klímasemleges gazdaságra való átállás egyik legígéretesebb útja. Ez a kutatómunka egy vegetáriánus és egy tradicionális éttermi leves fenntarthatóságát hasonlítja össze. Az alkalmazott életciklus-értékelés az éttermi levesek előkészítési, […]
Tovább...

A PET palack gyártási folyamatának vizsgálata országspecifikus energiamixek és nukleáris energia bevezetése által

Ennek a kutatómunkának az elsődleges célja az, hogy PET termékek egyszerűsített gyártási folyamatának környezeti terhelését határozzam megkülönböző, országspecifikus energiamixek és kizárólag nukleáris energia bevezetése által, különös tekintettel az elemi abiotikus kimerülésre. A különböző energiafelhasználások és abiotikus kimerülések kapcsolatainak meghatározását az életciklus-értékelés (LCA) módszere segítette. Az abiotikus erőforrások meghatározása alapvetően fontos az életciklus-értékelés során, és ugyanakkor […]
Tovább...

403 másodpercig termelt korlátlan energiát a kínai mesterséges Nap

Április 12-én kisebbfajta rekordot állított fel a kínai mesterséges Nap, azaz egy kísérleti szupravezető tokamak: közel hét percen át rendkívül forró, erősen zárt plazmát termelt és tartott fenn.  A kelet-kínai Hefei városában található kísérleti fejlett szupravezető tokamak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak. rövidítve: EAST) 403 másodpercig termelt és tartott fenn plazmát, megdöntve ezzel a korábbi, 2017-es […]
Tovább...

TREND

A Zöld Ipar (ZIP) Magazin, a hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és a környezetvédelem szakmai folyóirataként 2011 óta hónapról hónapra beszámol a három terület szereplőit leginkább foglalkoztató hazai és külföldi aktualitásokról.

KAPCSOLAT

AKTUÁLIS LAPAJÁNLÓ

Olvasson bele aktuális lapunkba.

Tulajdonos és felelős kiadó: Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ)

Postacím:
1088 Budapest, Vas u. 12. II/2.

Elérhetőség:
Email: [email protected] | [email protected]
Tel: 00361 422 1428

Médiaajánlat | Online hirdetések

Adatkezelési tájékoztató: itt elolvashatja.

2025. október2025. augusztus
Iratkozzon fel hírlevelünkre!